dshe keszegA Kikötő-öbölben fogott dévérkeszegeken több esetben is piros foltos, sebes elváltozásokat észleltünk. Ezen halak közül 2020. június 12-én mintát küldtük laboratóriumi vizsgálatra Budapestre.

 

A vizsgálatok eredménye szerint a halakon „pontszerű gyulladásokat és pikkelytasak-gyulladást” észleltek, melyeket parazitikus rákok okoztak. Több egyed esetében kopoltyúféreg és nyálkaspórások közé tartozó parazitafertőzési fellelhető.

A kisebb testű halak veséjében baktériumtelepeket találtak. A rákok piros csípésnyomokat hagynak maguk után, melyek könnyen befertőződhetnek a vízben levő baktériumok által. Ez történhetett a beküldött halak által reprezentált állománnyal is.
Az ily módon kialakult felületi fekélyek és bakteriális fertőzések kezelésére használt antibiotikumot tartalmazó szerek alkalmazását jelen esetben nem ajánlják. Javasolják a vitaminos készítményekkel történő etetést, hogy növeljék a halak fertőzésekkel szembeni ellenállását továbbá azt, hogy a több cm átmérőjű fekélyekkel rendelkező halakat kifogásuk esetén ne engedjük vissza a vízbe! A kisebb fekélyek jó eséllyel begyógyulhatnak.