dshe tanyaA horgásztanyán hajóhelyet bérlő tagjaink 2018-tól találkozhatnak a helybérleti rend jelentős megváltozásával. Mivel több tagunk is kérdésként jelezte, a következőkben foglaljuk össze a helybérletben történt változásokat, és annak okait.

 

2017. évben hajóhelyet három méret szerint lehetett bérelni: 1,7 m, 2,3 m és 2,5 m szélességben, így a stégek mérete összesen 132 db hajó tárolását tette lehetővé.
Ezzel a rendszerrel az volt a probléma, hogy mivel a hajók különböző szélességűek, a rögzített méretű helyek nem ideálisak a hajók tárolásához sem a bevételek terén, sem a biztonságos ki-be parkolás szempontjából. Egyre több lett a nagy értékű és sérülékeny hajó, ami tovább indokolta a hajók védelmére tett törekvésünket.

 

A 2018. évet érintették a legjelentősebb változások. Ekkor került először bevezetésre a hajók szélességéhez igazított helyszélesség. Ez a hajó mért szélessége, plusz 30 cm kényelmi hely méretben került megállapításra. A méret szerinti helykiosztás méret szerinti díjszabást tett lehetővé, így 0,1 méterenként lettek az árak megállapítva. Az ekkor még elenyésző számban lévő nagyhajósok (1,7m szélességnél nagyobbak) 23%-al magasabb díjat fizettek, amivel az volt a cél, hogy a nagy értékű, sok esetben luxushajók tulajdonosai arányaiban jobban járuljanak hozzá a horgásztanya fenntartásához. Ettől fogva mindenki a hajója mérete szerinti díjat fizette, ami arányosabb, igazságosabb költséget és jelentősen kényelmesebb parkolást tett lehetővé, a kényelmi helynek köszönhetően. Az új rend kialakításának köszönhetően 2018-ban már 142 hajót tudtunk elhelyezni.

 

A 2019. évben, a megnövekedett bevételeknek köszönhetően egy újabb stégelemmel bővítettük a rövidebbik stéget. Az új stégelemmel együtt már 163 hajót, az átalakított híd elemmel együtt pedig 174 hajót tudtunk parkoltatni.

 

A 2020-as év ismét változásokat hozott a hajótárolásban. Mivel a horgásztanya elsődleges célja (ahogyan az a nevében is benne van) a horgászok igényeinek kielégítése, nem mehettünk el szó nélkül az utóbbi évek szembeötlő tendenciája mellett, miszerint megnövekedtek a nem horgász célú hobbihajók tárolási igényei. Köszönhető ez annak, hogy bár az utóbbi években nálunk is tapasztalható volt a bérleti díj emelése, még mindig töredék áron kínálunk helyet a környéken lévő, vagy a távolabbi kikötőkhöz képest.

 

Ez a felismerés hozta a 2020-as év új szabályát, miszerint a 59 LE-nél nagyobb teljesítményű motorral rendelkező hajók, a saját szélességi méretük szerinti bérleti díjnak a 150%-át kell hogy fizessék.

Ez a szabály a horgászokat hozza kedvezőbb helyzetbe, mivel abból a feltételezésből indul ki, hogy aki valóban a horgásztevékenységhez választ hajót és motort, az az esetek túlnyomó többségében jelentősen 59 LE alatti motort választ. Természetesen nem lehet olyan szabályt hozni, ami precízen és pontosan szét tudja válogatni a horgász és a nem horgász tevékenység gyakorlását, de a motorteljesítmény egy járható útnak tűnik. Ezért lesznek olyanok, akik az új szabály szerint, horgászási tevékenységük ellenére a magasabb díjat kénytelenek fizetni.

A nagyobb hajó, a nagyobb motor, a magasabb fenntartási költségek vállalása arról árulkodik, hogy a tulajdonosnak a lehetőségei is jelentősen a horgásztanyán horgászók többségének lehetőségei fölött állnak. Így azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy az új szabály a horgászok érdekeit szolgálja, a tévedés lehetősége bár nem kizárható, de minimális.

 

Áraink 2021-ben...

 

 

DSHE elnöksége