dshe logoA fokozott közérdeklődésre való tekintettel szeretnénk tájékoztatni a horgászokat a halasítások általános rendjéről, és az idei évben megvalósult aktuális halasításról.

A halgazdálkodási joggal felruházott egyesületek kötelesek 5 éves halgazdálkodási tervet készíteni, melyet a MOHOSZ-on kívül a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelési Osztálya hagy jóvá.

Legutóbb 2020-ban készült 5 éves terv szerint 2023-ban 10.000 db süllő ivadékot leszünk kötelesek kihelyezni.

A köztes években pedig 65 q / év piaci ponty telepítését hagyták jóvá. Ennek értelmében az idei évben október 26-án kihelyezett 10q piaci ponttyal az éves kvótát teljesítettük, mindez egyesületünknek 5.600.000 Ft-ba került.

 

dshe telepitesek 2021

 

Ez a mennyiség Kikötő-öböl és Felső-öböl között körülbelül fele-fele arányban oszlik meg kivéve, ha az aktuális vízállás miatt az arányokat meg kellett változtatni. Itt jegyezzük meg, hogy a Duna folyam itteni szakaszára a HVDSZ által telepített piaci pontyok is gyakran meglátogatják a Kikötő-öböl vízterületet.

Amennyiben a gazdálkodásunk engedi - külön engedély és indoklás alapján - a jövőben talán módunkban lesz nagyobb mennyiségű hal kihelyezésére is. Ennek némileg ellentmond a Mezőgazdasági Nemzeti Agrárkamarának a prognózisa, miszerint  jövőre drasztikusan emelkedő gabona árak miatt a termelői hal árak várhatóan 20-22%-al emelkedni fognak.


 


Somfai Rezső
DSHE elnöke sk.

 

Tipp 1.: a jobb oldalon található keresőmező használatával (keresőszó: telepítés) minden olyan cikk bármikor visszakereshető lista formátumban, fordított időrendben, ami a haltelepítésekkel foglalkozik.

Tipp 2.: állandó cikkünk a témában a mai naptól az Egyesület / Tudnivalók a telepítésekről menüpont alatt olvasható.

Tipp 3.: A Halgazdálkodási terv és az azt jóváhagyó határozat megtekinthető az egyesület irodájában, valamint honlapunkon a Letöltések/beszámolók, jelentések menüben.