dshe statsAz elmúlt évben a pandémia okán elrendelt korlátozások jelentős kihatással voltak az összes horgász életére, magatartására, jelentős mértékben korlátozták és nehezítették a kedvenc időtöltés művelését.

 


Ennek tükrében különösen érdekes vizsgálni, hogy a sokat vitatott, néha ellentmondásos előírások közepette miképpen alakultak a fogási eredmények.

 

Néhány érdekesebb adat a 2021-es év fogási naplóinak összesítéséből:

  • a leadott naplók száma az elmúlt három év átlagához képest közel 30 százalékkal nőtt, várhatóan tovább fog nőni az egyesület taglétszáma is,
  • ezzel párhuzamosan nőtt a gyermekhorgászok száma, több, mint 300 naplót dolgoztunk fel,
  • a horgászattal töltött idő viszont egy horgász átlagában csökkent, az elmúlt évekhez képest 12 %-kal,
  • mintha lassan kezdene érvényesülni a „fogd meg, és engedd vissza” módszer, egyre több az 50 napnál többet horgászóknál a nulla fogás.


A táblázat ugyan nem mutatja, de a Tassi V-VI-os horgászvíz lassan kikerül az elemzésből, a táblázatban mindösszesen tíz horgász adatai szerepelnek. Mivel csökkent a horgászonként vízparton töltött idő, arányosan csökkent a kifogott hal mennyisége is, a két nagy öntözőcsatorna kivételével.

A dunai halfogás összetételében második évben komoly súllyal jelentkezik a pontyfogás, köszönhetően a horgászszervezetek tervszerű telepítésének. Visszaesett ugyanakkor az egyéb halfajták fogása, és bár a táblázatokból nem látható, egyre többen horgásznak busára is.

Összesen 2213 darab fogási naplót dolgoztunk fel. Ezen kívül 305 gyermekhorgász-napló érkezett be határidőre.

 

A részletes adatok, kimutatások itt megtalálhatók.